Tør du tage det, du er værd?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

For et stykke tid siden tog jeg et livtag med mit forhold til penge. Det var gået op for mig, at min underbevidsthed spillede mig et alvorligt pus, for jeg var simpelthen bange for, hvad der ville ske, hvis jeg tjente for meget.

Min far sagde engang til mig, at han syntes, jeg var blevet snobbet efter at min mand og jeg var flyttet til Charlottenlund. Nu bor vi i Hellerup. Hvad han konkret mente var blevet anderledes ved mig, ved jeg ikke. Jeg blev helt paf over udmeldingen, så jeg fik den aldrig uddybet.  Jeg tror mere, det handlede om hans egne fordomme. Ikke desto mindre er hans tankesæt jo en del af min bagage, og med den udmelding kan det godt være lidt af en udfordring at stikke næsen frem og faktisk tage sig ordenligt betalt for sit arbejde. Jeg skal jo passe på, at det ikke går mig for godt, for hvad vil min far så ikke tænke om mig?

En anden del af det mindset, jeg har været styret af, handler om at tænke som en ansat, selvom jeg har været selvstændig i en del år. De første år satte jeg mine priser ud fra en tanke om, at jeg skulle have mere end en fastansat. Men jeg glemte alle mellemregningerne i den udregning. Et par hundrede kroner mere i timen, end jeg selv havde været vant til, rækker slet ikke til at betale for udstyr, kontorhold, pension, ferie, sygdom, efteruddannelse, markedsføring osv.

Men med de to ovenfor beskrevne tankesæt fik jeg ikke desto mindre at vide, jeg var for dyr og tænkte beskæmmet, at jeg var i ulige konkurrence med nyuddannede eller helt unge selvstændige, der ville gøre det samme, som jeg kunne tilbyde, for et par hundrede kroner i timen.

Indtil jeg fandt ud af, at det hele foregik oven i mit eget hoved. Ikke at det ikke var reelt, at jeg lavede tilbud, som jeg ikke kunne sælge ind, fordi de potentielle kunder syntes, jeg var for dyr. For det skete. Men fordi jeg havde brug for at skifte fokus. Jeg havde brug for at gøre op med mine gamle historier og lære at rumme, at mine kvaliteter faktisk er mange penge værd. Med et nyt fokus har jeg nu kunder, der synes, at mine priser er helt rimelige, og at de får en høj kvalitet for pengene.

Majbritt Lund er netop udkommet med bogen Selvstændiges guide til flere penge, hvor hun bl.a. har en meget konkret udregning af, hvor meget man som selvstændig skal tage i timen for at nå bare nogenlunde det samme, som man kostede sin arbejdsgiver som ansat.

Majbritt Lund har flere gode argumenter for, hvorfor du skal sætte en ordentlig pris på dit arbejde. Et af argumenterne er, at penge er magt – også i familien – og den der tjener penge kan med bedre gennemslagskraft gøre krav på nødvendig tid til arbejdet, hvorimod det er rigtig svært at argumentere for tiden, hvis det er din mand, der slæber alle pengene hjem.

Hvad tænker du om penge? Din egen pengehistorie kan have stor betydning for, hvor mange penge, du er i stand til at tjene.

Hvis ikke du har de penge, som du har brug for, kan det være fordi, der ligger noget i den måde, du forholder dig til penge, som du kan have brug for at arbejde med.

Penge i sig selv, kan ikke gøre dig lykkelig, men de er et middel til at kunne gøre, have eller være det, du ønsker.

Men mange af os har en historie, som forbinder noget negativt med penge. Måske fordi vi har oplevet, at der ikke var penge nok eller tænker, at rige mennesker er selviske og usympatiske.

Det kan også godt være, at vi bruger det at forbruge penge til at købe ting, vi dybest set ikke har behov for, til at dække over følelser, vi har svært ved at håndtere.

Selvom du måske ikke har særlig mange penge, er der stor forskel på, om du bruger penge på at udfylde et følelsesmæssigt behov, eller om du bruger dem på at lave en nødvendig investering i dig selv eller din virksomheds nødvendige udvikling.

Serieiværksætteren Calvin Conaway (tidl. Lars Pind, red.), som du måske kender, sagde engang, at de fleste mindre selvstændige virksomheder faktisk har for lidt gæld, fordi de ikke tør gøre de investeringer, der faktisk ville få deres forretning til at rykke sig.

Hvilke historier holder dig tilbage fra at have de penge, du reelt er værd? Skriv meget gerne en kommentar nedenfor…

Besøg Evas egen hjemmeside her.

Om Eva Gøttrup

Eva Gøttrup hjælper kreative og innovative mennesker med at få succes med deres forretning. Ved at hjælpe dem med at finde deres fokus, organisere deres dag, og at komme ud med sig selv - se mere her. Eva er mor til to børn Isak på 7 år og Rajani på 4.

Kommentarer

  1. Tak for en rigtig god og inspirerende artikel. Jeg synes der ligger mange følelser i penge og har hele mit 6 årige liv som selvstændig parterapeut kæmpet med en bekymring om det nu kunne hænge sammen økonomisk. Jeg har opdaget at jeg delvist er præget af min families histore, hvor det at være selvstændig, var forbundet med usikkerhed og mangel på penge. Den anden del handler om min berettigelse til at tjene penge på det jeg brænder for. Jeg er vokset op og har lært at jeg skal tage en uddannelse og få et godt job og blive der resten af mit liv. Det har taget tid at turde tro på, at jeg godt må have så stor en personlig frihed og rent faktisk tjene penge på det, som interesserer mig allermest, nemlig parforhold.
    Bedste hilsner Katrine Axholm

  2. Eva Gøttrup skriver:

    Tak for kommentaren Katrine. Det der interesserer en allermest er også som regel det, man har mulighed for at blive bedst til. Det man brænder for kommer også ofte let til en og den brændende interesse giver lyst til fordybelse. Derfor er det næsten et paradoks at det kan være så svært at tage penge for det man brænder for. Det er jo her man er allerbedst. Men måske også her man er mest følsom.

Skriv en kommentar...

*