Julen er tid til stilhed og refleksion

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

I denne søde juletid er der meget, der skal nås og gøres, og vi iler afsted med ørene fulde af julemusik og larmende fjernsyn med kalenderudsendelse og juleunderholdning. Også i juledagene sendes der en hav af film, for vi skulle jo nødigt komme til at kede os.

Hvis vi altså ikke har et hav af aftaler med familien om at være sammen og bare “hygge” -underforstået drikke os små-fulde og spise alt for meget mad, som vi får dårlig samvittighed over lige bagefter.

Altsammen aktiviteter, der hele tiden sørger for, at vi er på vej og i gang med en plan om et eller andet.

Hvad er det, der er så farligt ved at forestille sig, at vi bare lige et øjeblik gearede ned og sagde nej tak til flere aktiviteter?

Hvorfor kan vi ikke bare slå gearet helt fra og bare gå i tomgang? Rigtig mange, som ikke har en stor familie, eller som for første gang skal være alene i juledagene efter fx en skilsmisse, synes, at det er så tomt og trist uden aktiviteter og støj.

Og midt i hele dette virvar af støj og ‘gang i den’ mister vi så nemt os selv og kommer ud til kanten, føler os fortabte og mister derfor så nemt temperamentet. Vi fortsætter i det adrenalin kick, vi er så vant til fra hverdagens jag.

Men for mig er julen netop en tid, hvor vi har mulighed for at stoppe op og gå ind i stilheden. At sætte os ned og mærke os selv, enten alene eller sammen med kun de aller-nærmeste. Julen minder os både om, at håbet altid er der, håbet for noget bedre, men også håbet for, at det nye år skaber nye muligheder. Men julen er om noget hjerternes fest, så hvorfor ikke først og fremmest være i kontakt med vores eget hjerte?

I julen går jeg altid lidt i hi. Lukker af for verden omkring mig, er i naturen og i stilheden med kun mig selv og de aller nærmeste – nemlig min egen familie. For det er for mig opladning til det nye år, der skal komme. Men før jeg kan gå ind i det nye år, må jeg lægge det år, der er gået, bag mig. Og det kræver stilletid og refleksion at mærke efter, hvad var brugbart, og hvad jeg gerne vil væk fra. Hvor blev jeg klogere på mig selv og livet?

Thomas Helmig skriver så smukt i sangen Malaga: ”Nogen døre må vi lukke, for at verden kan blive større”.

Jeg lukker døre og gør mig klar til det nye. Og det kræver i den grad stilhed og at geare ned og lave absolut ingenting.

At lave ingenting og bare være i stilhed er så uendeligt vigtigt for, at sindet kan genfinde sin balance, og vi som mennesker kan forblive hele individer i kontakt med både krop, sind og ånd.

Så husk det nu: Skab stille rum, brug julen til at komme ind og mærke efter. Mærk dit hjerte, træk vejret og gå ind i stilheden med åbent sind for at genfinde dig selv.

Øvelse:

Sæt dig stille ned og træk vejret dybt. Gå ind i dig selv gennem fokus på åndedrættet og forestil dig så, at du besøger dit eget indre hjerterum. At du går ind i hjerterummet ved at visualisere, at du rent faktisk  har et rum i dit hjerte, du kan gå ind i. Mærk efter hvordan der er derinde. Skab plads lys og luft. Ryd op og indret det, så det passer præcist til dig. Smid ud, hvis noget ikke passer ind. Skab det hjerterum, du vil tage med dig ind i det nye år. Og inden du går ud, så mærk lige efter en ekstra gang. Når du går ud, så se døren for dig ind til dit rum og mærk dig, hvordan du let kan komme ind igen.

Hav en dejlig stille jul…

Tager du dig tid til stilhed og refleksion i julen? Del meget gerne dine erfaringer eller overvejelser med os i kommentarfeltet nedenfor…

 Besøg Floras egen hjemmeside her.

Om Flora Skouboe Eriksen

Proceskonsulent, coach og mindfulness instruktør og har i over 15 år arbejdet med udvikling af mennesker og organisationer - se mere her. Derudover er hun mor i en sammenbragt familie med 2 teenagedøtre og et fælles barn på 6 år.

Skriv en kommentar...

*