Begår du også denne brøler?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Som ekstramor er der særligt én ’fælde’, det er virkelig svær at styre uden om. En stor brøler, som rigtig mange af os begår igen og igen. Det har jeg sandelig selv gjort. Et utal af gange. Det er ikke noget at prale af, tænker du måske?

Det vil jeg give dig fuldstændig ret i. Grunden til, jeg alligevel vælger at skrive om det er, at jeg synes, du har ret til at vide, at du ikke er alene om at begå brøleren. Og du kan vælge at styre uden om den næste gang. Hvis du altså har lyst.

Brøleren

Hvad er det så for en brøler jeg taler om? Det er det, at tage ting personligt.

Mange af de ekstramødre jeg møder, tager mangt og meget personligt, når det kommer til konflikter i den sammensatte og sammenbragte familie. Det er fjollet af to årsager:

 1.  Sandsynligheden for, at konflikten i virkeligheden handler om dig, er ikke så stor.
 2. Du bliver ofte rigtig ked af det, når du tager ting personligt.

Nogle mennesker – jeg selv er en af dem – tager lettere ting personligt end andre. Det er, fordi vi, når vi er involveret i en konflikt, per automatik, stiller spørgsmålet:

”Hvad har jeg gjort forkert?”

Helt instinktivt regner vi med, at det er vores skyld. Det er det måske også nogle gange, andre gange er det ikke. Nogle gange er det ganske enkelt fordi, det er lettere for andre at placere skyld og frustrationer på fars kone/kæreste eller eksmandens nye madame (dig).

Autopiloten

I stedet for at udløse autopiloten, der siger: ”Hvad har jeg gjort forkert?” anbefaler jeg, at du stiller dig selv følgende spørgsmål:

”Hvad er reelt problemet?”

”Hvad er min andel, hvis noget?”

”Hvad er løsningen?”

Nogle gange er løsningen at være ligeglad. Ja, ligeglad. Hvis dine ekstrabørn eller deres mor har et syn på dig, som du ikke er enig i eller ligefrem synes er uretfærdigt, så giv slip og lad være med at tage det personligt. Vær ligeglad. De har det syn på dig, de har brug for at have, og det er helt OK. Du ved jo selv, hvordan du synes, du er, uanset hvad de andre synes. Derfor bliver det lettere at stoppe med at tage ting personligt, hvis du kan være ligeglad med, hvad andre tænker og mener. Du kan alligevel (højst sandsynligt) ikke ændre på deres tanker og meninger. Det er heller ikke vigtigt, for det og de kan kun påvirke dig i det omfang, du tillader det.

Frihed

For mig har der været en stor personlig frihed forbundet med at holde op med at tage ting personligt. Derfor har jeg lyst til at tippe dig om at gøre det samme. Jeg er OK. De andre er OK. Vi er ikke enige, og det er OK.

Dagens tip:

Lad være med at tage det personligt. Det handler sjældent om dig!

Tager du også ting personligt? Hvordan påvirker det dig? Del gerne dine tanker og/eller erfaringer med os i kommentarfeltet nedenfor…

Besøg Jannes egen hjemmeside herSe Jannes bog: Førstehjælp til ekstramødre her.

Om Janne Førgaard

Solo-selvstændig med Koordineringskompagniet.dk og Ekstramor.dk. Privat bor Janne nord for København med sin mand, Søren, deres to fælles piger (født 2004 og 2005) og på weekendbasis Sørens to piger fra tidligere forhold (født 1992 og 1998).

Kommentarer

 1. Ganske enig – jeg husker det tydeligt. Det handler også rigtig meget om forsvarsmekanisme tror jeg fordi det ofte opleves som meget sårbart når man står i konflikter i en sammensat familie med dine, mine og vores. Det er en kæmpe udfordring at være i det…

  • Tak for dit fine input. Ja, det er virkelig en linedans. Selv har jeg valgt at vende det til en stor fordel, forstået på den måde, at jeg bruger til at vokse som menneske. Til at lære noget om mig selv i stedet for at ‘lide i tavshed’

   Kærligst
   Janne

Skriv en kommentar...

*