Forventninger i sammenbragte familier

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Forventningerne i en familie er ofte forskellige, vidt forskellige. Ikke mindst i en sammenbragt familie. Udover familiens forventninger til os som mødre og ekstramødre, har vi også vores egne forventninger – og de er ofte meget høje, kan jeg høre blandt de ekstramødre, jeg coacher. Læg hertil forventninger ’udefra’, eksempelvis fra ekstrabarnets mor eller fra bedsteforældre, så er forventningspresset også ved at være til at tage og føle på…

Som med alt andet, der ikke bliver talt åbent om, er forventninger vanskelige at imødekomme eller håndtere, når vi ikke helt konkret, ved 1) Hvad der forventes af os, og 2) om det er nogle forventninger, vi har lyst til at indfri.

Forventningsafstem – ja tak!

Forventningsafstemme? Er det ikke noget, store firmaer gør? Og lyder det ikke lidt kedeligt at gøre i familien? Måske, men der er nogle helt klare fordele ved det, som jeg er stor fortaler for. Fordelene er:

 1. Det er utrygt ikke at vide, hvad der forventes af os, uanset om vi er børn, ekstrabørn eller voksne. Omvendt er det trygt og rart for alle at vide hvad der kan forventes af den enkelte.
 2. Det er så meget lettere at indfri andres forventninger, når vi rent faktisk ved, hvad deres forventninger er.
 3. Når vi ved, hvad forventningerne er, kan vi tage stilling til, om det er nogen, vi har lyst til at indfri eller ej.
 4. Når vi tager stilling til noget på baggrund af konkret viden, i det her tilfælde forventninger, så træffer vi en bevidst beslutning.
 5. Når vi træffer bevidste beslutninger, er vi klar over – og vi accepterer – de konsekvenser, beslutningen har.
 6. Når vi accepterer konsekvenserne af vores beslutning, stresser de os ikke, og vi har dermed mulighed for at føle ro og fred.

Det er da en meget pæn bonus for at forventningsafstemme, synes jeg. Hvad synes du?

Forventningsafstemmer I hjemme hos dig? Hvis ja: Hvordan gør I? Hvis nej: Hvordan håndterer I forventninger? Skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

Besøg Jannes egen hjemmeside herSe Jannes bog: Førstehjælp til ekstramødre her.

Om Janne Førgaard

Solo-selvstændig med Koordineringskompagniet.dk og Ekstramor.dk. Privat bor Janne nord for København med sin mand, Søren, deres to fælles piger (født 2004 og 2005) og på weekendbasis Sørens to piger fra tidligere forhold (født 1992 og 1998).

Kommentarer

 1. My brother suggested I might like this blog. He was once totally
  right. This publish truly made my day. You can not imagine just how
  so much time I had spent for this info! Thank you! Fussball
  Trikots Kinder

Skriv en kommentar...

*