Det kan du lære af sommertiden

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Mange mennesker, jeg selv var ingen undtagelse, er i tvivl om, om urene skal frem eller tilbage, når sommertiden starter. For mange år siden hørte jeg den strålende huskeregel, at uret sættes frem, når sommertiden begynder, lige som vi sætter havemøblerne frem. Når vintertiden begynder sætter vi uret og havemøblerne tilbage.

For mig er sommertiden altid en kærlig og håndgribelig reminder om at se fremad, om at tage ting (følelser) ud i lyset og solen i stedet for at gemme på det. Sommertiden inviterer dig til at se fremad mod lysere og varmere tider. Dem, altså lysere og varmere tider, kan du også selv skabe i dit sind og din familie, hvis du har lyst.

Utroligt mange mennesker, både i sammenbragte familier og i traditionelle familier, har en tendens til at fare vild i fortiden. Problemet ved at fokusere på fortiden er, at den ikke står til at ændre. Punktum. Sket er sket, sagt er sagt og gjort er gjort.

Alligevel har vi, måske i særdeleshed kvinder, en tendens til at trække fortidige hændelser frem i en diskussion og bruge dem igen og igen. Uden noget synderligt konstruktivt resultat vel at mærke.

Der, hvor vi virkelig kan gøre en forskel for os selv, er ved at acceptere, at fortiden er som den er. Og se fremad i stedet for, ganske som sommertiden gør det.

Ja, det kan godt være, at vi ønsker os fortiden anderledes.

Ja, vi ville ønske, at vores partner ikke havde fået børn med eksen, så havde vi ikke behøvet at forholde os til dem hver anden uge/weekend/whenever.

Ja, vi ville ønske det ene og det andet.

Det, vi kan gøre med fortiden, er at ændre den måde, vi tænker om den på. I stedet for at fokusere på alt det vi synes, der ikke virkede og derfor stadig optager negativ plads i vores hoved, kan vi fokusere på det gode ved den givne situation. Hvad er det gode ved, at min partner har børn fra tidligere?

Det kunne eksempelvis være:

  • Han er rummelig
  • Han er omsorgsfuld
  • Han ved, hvilke faldgruber der ligger, når man får børn og kan måske bedre styre uden om dem, denne gang
  • Han er..

‘Hvis bare’-fælden

En af de ting, der stresser os mennesker allermest, er, når vi ikke accepterer, at tingene er, som de er. Måske kender du ’hvis bare’-fælden?

  • Hvis bare han ikke havde børn
  • Hvis bare deres mor ikke var så manipulerende
  • Hvis bare han ville gøre tingene på min måde
  • Hvis bare…

Gør, som sommertiden, se fremad.

Accepter fortiden, som den er, og du vil sætte dig selv fri.

Skab den fremtid, du ønsker, på trods af de livsvilkår, du har, og du vil sætte dig selv fri.

Har du også en tendens til at hænge fast i fortiden? Skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

Besøg Jannes egen hjemmeside herSe Jannes bog: Førstehjælp til ekstramødre her.

Om Janne Førgaard

Solo-selvstændig med Koordineringskompagniet.dk og Ekstramor.dk. Privat bor Janne nord for København med sin mand, Søren, deres to fælles piger (født 2004 og 2005) og på weekendbasis Sørens to piger fra tidligere forhold (født 1992 og 1998).

Skriv en kommentar...

*