Hvad handler dit indre tv-program om?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Hvad har meditation, skyer og forvredne kællingeansigter til fælles?

Sidste weekend var jeg på et meditationskursus, ”Glæden ved at være til”. Vi lærte at meditere på forskellig vis, fx ved at betragte en genstand, en lyd, via ”walking-meditation”, via smag og lugt mens vi spiste. Men det mest interessante var at meditere på tanker og følelser.

Når vi mediterede på tanker, skulle vi betragte tanken, som om den var en sky på en ellers klar himmel – som noget der kommer og går. Vi skulle altså hverken gå med tanken eller prøve at ”banke den ned”. Og her er jeg ved sagens kerne.

For hvor ofte har jeg ikke taget mig selv i at gruble over nogle ukonstruktive tanker om mig selv eller mine omgivelser – og er enten blevet ét med de her tanker, eller har banket løs på dem, fordi de ikke er så ”pæne”.

Mens jeg sad der på meditationskurset huskede jeg tilbage til en weekend her i vinter, hvor jeg lagde min søn til at sove en middagslur. Mens jeg lyttede til hans åndedræt blive langsommere og tungere og betragtede ham – mens hans øjenlåge begyndte at vibrere og til sidst lukkes – så kom jeg selv ind i sådan en vidunderlig drømmetilstand.

Pludselig kunne jeg betragte mine ukonstruktive og fordømmende tanker ovenfra, og jeg var i stand til at betragte dem med nysgerrighed fremfor enten at skubbe dem væk eller tro på dem. Eftersom jeg kiggede på min smukke søn sove, stod hele scenariet i en skær kontrast til disse katastrofetanker. Pludselig fik jeg et indre drømmeagtigt billede af skyer formet som to forvredne kællingeansigter, som plaprede løs. Eftersom de ændrede form, stilnede deres snak, de ændrede form og forsvandt lige så stille.

Det blev lidt svært, lige pludseligt, at tage disse tanker alvorligt, når de kom fra de to kællingeansigter – ikke mindst når de rent faktisk kun var luftige skyer, som ændrede form og forsvandt ud i luften. Og det interessante var, at sådanne tanker aldrig nogensinde vil være i stand til at løse nogle som helst udfordringer for mig – for som Einstein har sagt det: “Problemer kan ikke blive løst af det samme niveau af bevidsthed, som skabte dem”.

Jeg vil se om denne metafor kan bruges næste gang nogle tanker ”vil bide sig fast” og sidde og meditere på dem og se om de ikke løsner sit greb. For de er ligesom kællingerne i skyerne – kun lavet af ”den tomme” luft.

Har du tankespind, som har svært ved at slippe sin magt over dig? Har du prøvet at meditere over dine tanker for at se, hvad der sker med dem? Skriv gerne en kommentar…

Besøg Hannas egen hjemmeside her.

Om Hanna Snorradottir

Mor til en lille dreng (født 2011) og stresskonsulent for kvindelige akademikere, som hun lærer at mærke efter den berømte ”mavefornemmelse”, træffe autentiske beslutninger og opleve større glæde og skaberkraft i hverdagen.Læs mere på snorradottir.dk.

Skriv en kommentar...

*