Hvem skal dit barn lære af?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Så står man der. Børnene må ikke få undervisning på skolen. Hvad gør en klog mor? Skal man lade påskeferien fortsætte på ubestemt tid med fri leg, Nintendo og computerspil uden opbyggeligt indhold?

Er det lige meget med det halve års intensiv indsats fra både skole og hjem, som min søn lige har været igennem, og som har løftet hans niveau mærkbart? Men ikke mere end at det kan falde på gulvet med få ugers mangel på opfølgning. Så nej. Selvfølgelig kan jeg ikke bare lukke øjnene og sende ham til opbevaring på skolen i den kommende tid.

Vi har ellers været rigtig meget i tvivl om alt det ekstralæsning nu også var det rigtige at gøre for vores dreng, der mildest talt har krudt i r**** og ikke kan koncentrere sig om ret meget i ret lang tid ad gangen.

Vi har været i overvejelser om skoleflytning, og jeg har ærget mig over, at jeg ikke lige på dagen tænkte på, at man skal skrive sine børn op til Bernadotte skolen samme dag som man føder, eller – som i vores tilfælde – samme dag, som man kommer hjem med sit adopterede barn. Valgmulighederne bliver begrænsede af, at vi ikke allerede inden, vi havde lært vores barn at kende, havde taget stilling til, hvilken skoles profil, der ville passe bedst til lige vores barn.

Heldigvis trives han, og vi blev sat på plads af skolens psykolog, der meget tørt konstaterede: ”Man flytter ikke et barn i trivsel.”

Måske er det fordi, jeg faktisk synes, at det er hyggeligt at lave lektier og have den nærhed og ro, der er omkring de mere stille aktiviteter sammen med mine børn, at jeg har holdt fast i at få lavet gode lektievaner og hjulpet ham med at få læst og løst de opgaver, der nu skulle til for at få løftet hans niveau.

Jeg har også oplevet, hvor stolt han er, når han kan, og når han selv bliver opmærksom på sine fremskridt. Jeg blev faktisk også underbygget i, at min indsats gør en forskel, da jeg så temalørdag for et par uger siden om vinderbørn. Ikke fordi mine børn nødvendigvis skal være vinderbørn, men bare fordi det er godt at lære, at uanset om man vil noget med sin boglighed, sin kreativitet eller hvad det nu er, så bliver man nødt til at arbejde på det, øve sig, fejle og blive bedre. Stille og roligt. Samtidig synes jeg selv, at det er fantastisk at lære noget nyt. Det giver mig selv et kick. Den følelse kan jeg også rigtig godt lide at viderebringe til mine børn.

Men selvfølgelig må det gerne være sjovt imens. Så til den kommende tid har jeg allieret mig med ”Skæg med ord”, SkoleMat.dk, Sigurds bibelhistorie, en lang række læringsapps til ipad’en, som træner læsning, stavning og bogstavforståelse. Jeg skal jo også selv arbejde imens, så teknologien skal både gøre det sjovere for min søn og nemmere for mig. Det bedste overblik over gode kvalitetsapps til læring for børn kan man finde på mors-apps.com.

Derudover fandt jeg en masse spændende ”læring via leg” ting og sager på hjemmesiden time2learn.dk. De to kvinder, Pernille Brinch og Pernille Pedersen, der står bag, var med i temalørdag på DR2 for et par uger siden om vinderbørn. De har bl.a. skrevet en bog, der hedder Legende let – Sådan vil børn elske at lære med en masse sjove idéer til læring på en sjov måde. Vi har allerede taget hul på flere af øvelserne i bogen og havde en fest forleden med at opbygge et Eiffeltårn af skumfiduser og spaghetti.

Nogle steder, som på vores skole, sørger man for ‘opbevaringsmulighed’ for børnene i de mindste klasser. Nogle steder får børnene delvis undervisning af de uorganiserede lærere, andre steder har forældre lavet turnusser og tager en hel gruppe børn hjem til hjemmeundervisning hos hinanden.

Hvad gør du? Skriv meget gerne en kommentar nedenfor…

Besøg Evas egen hjemmeside her.

Om Eva Gøttrup

Eva Gøttrup hjælper kreative og innovative mennesker med at få succes med deres forretning. Ved at hjælpe dem med at finde deres fokus, organisere deres dag, og at komme ud med sig selv - se mere her. Eva er mor til to børn Isak på 7 år og Rajani på 4.

Skriv en kommentar...

*