Hvordan bruger du din stemme?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Har du nogensinde oplevet at skulle tale foran andre og føle, at du bliver skinger i stemmen? Eller at du bliver hæs og mangler luft i slutningen af dine sætninger? Der er mange, der ikke udnytter deres stemme ordentligt, hvilket bliver anstrengende – både for den, der taler og for tilhørerne.

Jeg har haft den store fornøjelse at få nogle private stemmesessioner med stemmetræner Henriette Lundbøl. Selvom jeg aldrig har følt, at jeg har problemer med min stemme, var jeg alligevel nysgerrig efter at lære, hvordan jeg kunne blive mere bevidst om, hvordan jeg bruger den – ikke mindst i situationer, hvor jeg taler foran andre, fx når jeg underviser eller holder foredrag. Jeg var også meget spændt på, om man i det hele taget kunne nå at lære noget på tre eller fire sessioner… Og jeg kan godt afsløre, at det kan man!

Henriette viste mig en række øvelser, der træner stemmen, og hun har endda sendt øvelserne på mail – lige til at printe ud og hænge op på køleskabet eller opslagstavlen. Overordnet set har vi gennemgået tre typer af øvelser:

  • Opvarmningsøvelser: Øvelser, der varmer stemmen op – skuespillere, sangere og mange foredragsholdere laver den slags øvelser, inden de ‘går på’
  • Afspændingsøvelser: Mange (mig selv inklusiv) spænder meget i kæberne og halsen. Og det kan høres på stemmen… Det er derfor en god idé at gøre det til en vane af afspænde disse muskler. Også her har Henriette et bud på en række øvelser, der afspænder
  • Vejrtrækningsøvelser: Disse er de allervigtigste! Henriette viser en række øvelser, der går ud på at blive mere bevidst om – og få kontrol over – sin vejrtrækning. Det er vigtigt at trække vejret helt ned i maven – og det er her, rigtig mange (især kvinder) virkelig har noget at arbejde med. I denne kategori er der også øvelser, man kan lave for sig selv, lige inden man går på (selv hvis man er i et fyldt lokale), der giver ro og kontrol over stemme og vejrtrækning.

Der var flere øvelser i hver ”kategori”, og de fleste kan man lave hvor som helst og når som helst: I badet, når man laver mad, når man kører bil etc. Det er altså ikke specielt tidskrævende, men blot en vane, man med fordel kan implementere i hverdagen.

Udover øvelserne fortalte og viste Henriette også, hvordan vores kropsholdning har indflydelse på stemmen, og hvorfor. Hvad gør det ved kropsholdningen at have stiletter på – og hvad gør det ved stemmen? Hvordan påvirker det stemmen at hvile på én fod? At kigge opad, når man taler? Når man først bliver gjort opmærksom på disse ting, begynder man vitterligt at lægge mærke til den slags, når andre taler – for man kan virkelig høre forskel!

En anden ting, Henriette gjorde meget ud af, er tempo og artikulation. Ar-ti-ku-la-tion. Det vil sige at tale tydeligt og udtale hver stavelse. I en grad, der næsten virker ”overdrevet” i starten, men kun for en selv – ikke for tilhørerne. Jeg er blevet meget mere bevidst om artikulation, tempo og at trække vejret helt ned i maven, og jeg ”øver mig”, når jeg læser højt for min søn.

Jeg mener, at stemmebevidsthed er vigtigt for alle, uanset om man skal tale for grupper af mennesker eller ej. Det giver gennemslagskraft, og mennesker, der har kontrol over deres stemme, virker meget mere selvsikre end dem, der ikke har. Især for kvinder, der har en tendens til at komme til at lyde skingre og ’råbe’, frem for at tale fra powercenteret – maven – når de taler. De fleste kvinder er mindre end mænd og har lysere stemmer – så der skal mere til for at brænde igennem med sit budskab, end der skal for mænd. Desværre er der mange, der undervurderer hvor vigtigt et redskab stemmen er.

Henriette holder løbende åbne workshops i brug af stemmen, ligesom hun også giver eneundervisning. Det kan virkelig anbefales!

Henriette Lundbøl ok_ test reverse 2 MG_5711Henriette Lundbøl er diplomuddannet rytmisk sanger og sang- og talepædagog og har undervist siden 1996. I sin undervisning tager hun udgangspunkt i, at hver stemme har sit eget personlige særpræg, og hun arbejder ud fra sammenhængen mellem stemme, krop & psyke.

Henriette arbejder som privatpraktiserende talepædagog, hvor hun underviser private og erhvervsfolk samt afholder stemmekurser og workshops.

Har du erfaringer eller overvejelser om stemmebrug og -træning, du har lyst til at dele? Skriv meget gerne en kommentar nedenfor…

Om Patricia Richter

Mor til Silas (født 2007) og stifter af KarriereMor.dk; derudover hjælper hun andre med at identificere deres personlige brands, gennem udforskning af deres unikke kerne, og derigennem skabe klar og autentisk kommunikation - se mere på PatriciaRichter.dk.

Skriv en kommentar...

*