Er ‘Jeg elsker dig’ blevet slidt op?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

For et par dage siden var jeg til en spændende aften med tre kloge herrer: Peter Bastian, Ole Vadum Dahl og Andrew Cohen, hvor talen faldt på det med kærligheden til hinanden i vore dage.

Og det blev bla sagt, at vi bruger vendingen Jeg elsker i flæng, som muligvis kunne udvande betydningen for os. Som i: Jeg elsker is, jeg elsker min nye computer, jeg elsker solskinsvejr osv.

Og det fik mig til at reflektere over, hvor ofte vi egentlig husker, at bruge Jeg elsker dig til hinanden i betydningen: Jeg vil dig bare så gerne. Den Buddhistiske munk, Thich Nhat Hahn, siger, at det bedste “mantra”, vi kan bruge over for hinanden, er: “Skat, jeg er lige her for dig”. Med den mening, at jeg vil dig bare 100 % med alt, hvad det indebærer.

Lige nu modtager vi masser af breve fra skønne familier rundt i Danmark gennem vores nye online forløb, Den stressfri familie, og det er bemærkelsesværdigt at se, hvor meget vi rundt omkring i familier kæmper med noget, der burde være så enkelt – nemlig bare at elske hinanden ubetinget. At stille os til rådighed for den anden uden forbehold, uden betingelser og uden andet end ren tilstedeværelse og accept.

Og det får mig til at tænke på, hvad det er, vi kæmper med. Umiddelbart vil mit bud være, at det vi slås allermest med er vores eget indre barn. Jeg læste i Jon Kabat-Zinns bog, Lev med livets katastrofer, at hans erfaring fra mere end 30 år med stressramte var, at over 80 % af alle dem, han havde haft igennem systemet, havde haft et issue med relationen til deres mor.

Og min egen erfaring siger mig, at der ligger en stor sandhed gemt i det tal. At vi bærer rundt på vores indre barns erindringer og fortællinger om det, at være os, udfra en gammel fortælling fra vores fortid, som derved kommer til, at præge vore nutid uforholdsmæssigt meget. Vi hænger med andre ord fast i gamle fortællinger om det, at være os. Vi hænger ikke mindst fast i gamle smerter og afvisninger, uden at være bevidste om det. Det siges, at omkring 95 % af vores tankevirksomhed er ubevidst, så der er meget, vi er oppe imod.

Men det er jo paradoksalt, at gamle minder, ar og fortællinger, som vi egentlig gerne ville være foruden, kommer til at spænde ben for os i det, der skulle give os alt det, vi drømmer om – nemlig vores nyfundne kærlighed, vores egen selvvalgte familie. Det værste er, at vi ikke er bevidste om, at det forholder sig sådan. At det egentlig bare er gamle fortællinger, der stammer fra vores underbevidsthed – fra vores historie.

Lige præcis her er det, at mindfulness har sin fulde berettigelse. Mindfulness er netop vejen tilbage til dig selv. At forstå sine egne indre fortællinger, sansninger, tanker og følelser igen og derigennem få en helt anden forståelse af sig selv og sine handlemønstre. Det betyder ikke, at vi skal lave os om give slip på alt, hvad vi ved om os selv og vores fortid.

Men det betyder, at vi får en bevidsthed om det og gennem denne bevidsthed åbner sig nye veje at gå, nye muligheder for at handle og være med os selv og verden omkring os. Og dermed bliver det også langt lettere at være bevidst tilstede i sit kærlighedsliv og ikke lade historie og gamle ar forhindre en i at blive lykkelig og elsket i det nu, vi er en del af. Gennem mindfulness kan vi opnå at blive vores egen bedste ven igen at elske alt det, som vi også er:  Vores fortid, ar og fortællinger.

Vi kan, med andre ord, lære at slutte fred med det, som er, så det ikke er fortiden, der skaber vores fremtid, men en bevidst væren i nuet med en stor kvalitet af tilstedeværelse, der giver os mulighed for at skabe lige præcis den fremtid, vi gerne vil. Herigennem åbner vi muligheden for endelig – med helt og fuldt hjerte – at kunne sige: “Jeg elsker dig! Og jeg vil dig 100 procent!  Altid! Uanset hvad!”

Denne gave vil bringe så meget ro og glæde ind i dig og i dit kærlighedsliv, som du ikke troede mulig.

Held og lykke med kærligheden.

Har du erfaringer eller tanker om ovenstående, du gerne vil dele? Skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

 Besøg Floras egen hjemmeside her.

Om Flora Skouboe Eriksen

Proceskonsulent, coach og mindfulness instruktør og har i over 15 år arbejdet med udvikling af mennesker og organisationer - se mere her. Derudover er hun mor i en sammenbragt familie med 2 teenagedøtre og et fælles barn på 6 år.

Skriv en kommentar...

*