Hvad og hvem består en familie af?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Hvad og hvem består en familie egentlig af? Svaret kommer an på, hvem du spørger. Men, mon ikke de fleste af os kan enes om, at den består af kærlighed?

Spørger du en kernefamilie, vil de nok sige, at en familie består af en far, en mor og et en, to, tre eller fire (fælles) børn. Spørger du en sammenbragt familie, bliver svaret lidt mere nuanceret; der er papmødre, bonusmødre, ekstramødre, stedmødre og andre mødre.

Der er papbørn, bonusbørn, ekstrabørn, stedbørn, og andre børn. Der er papfædre, der er bonusfædre… Du forstår sikkert pointen. En sammenbragt familie er ofte et miks af dine, mine og vores børn. Og – ikke mindst – mange voksne, som børnene skal forholde sig til: Far og ny partner, mor og ny partner. Nye partneres børn.

Hvad er en ‘rigtig’ familie?

I min optik er der ingen rigtige eller forkerte familier. Der er bare forskellige familier. Lidt ligesom, der er ikke er dårligt vejr, der er bare forkert beklædning. Det, der er det rigtige, er at forholde sig til den familie, du er en del af.

Når vi lever i en sammenbragt familie, nytter det derfor ikke noget at tro, at vi kan benytte os af de ’spilleregler’, der gælder for en traditionel kernefamilie. Vi er nødt til at bruge de ’regler’, der passer til vores familietype. Du vinder heller ikke i Matador, hvis du bruger reglerne fra Ludo.

Og dynamikken i en sammenbragt familie er anderledes. Ikke forkert. Ikke dårlig. Slet og ret anderledes. Jo før vi accepterer det, jo bedre er det for os alle.

I en traditionel familie er det to voksnes (forældrenes) kærlighed og blodets bånd, der knytter medlemmerne sammen. I en sammenbragt familie er det to voksnes kærlighed, der knytter dine, mine, vores børn og de voksne sammen. Der kan så nemt være nogen, der har det lidt svært med det. En forsmået eks, et barn, der hellere ønsker, at mor og far er sammen, end far og hans nye kærlighed, osv.

Sådan laver I jeres egne familieregler

Uanset hvordan din familie ser ud, kan du med tre enkle trin sikre, at alle medlemmerne får mulighed for at føle sig tilpas i netop jeres familie. De tre trin er:

 1. Regler – hvilke regler gælder hos os?
 2. Roller – hvem må hvad hos os?
 3. Respekt – hvordan taler vi til og hvordan behandler vi hinanden?

Bonustip:

Involver meget gerne børnene i processen med at fastlægge regler og definere roller, så hører I også hvad, der betyder noget for dem. Og det er nemmere at forholde sig til og adlyde regler, som vi forstår og måske endda har haft medindflydelse på. Husk på, at det er de voksne, der har ansvaret og dermed bestemmer. Involver derfor kun børnene i de ting, som I ønsker, de skal have indflydelse på.

Rigtig god fornøjelse!

Vidste du: Ifølge Berlingske Media er der 37 forskellige familietyper i Danmark!

Hvem og hvad består jeres familie af? Hvordan fastlægger I regler og roller? Skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

Besøg Jannes egen hjemmeside herSe Jannes bog: Førstehjælp til ekstramødre her.

Om Janne Førgaard

Solo-selvstændig med Koordineringskompagniet.dk og Ekstramor.dk. Privat bor Janne nord for København med sin mand, Søren, deres to fælles piger (født 2004 og 2005) og på weekendbasis Sørens to piger fra tidligere forhold (født 1992 og 1998).

Kommentarer

 1. Well I definitely liked reading it. This post procured by you is very
  helpful for correct planning.

 2. It’s amazing for me to have a site, which is good in favor of
  my know-how. thanks admin

 3. I got this web site from my friend who told me about this site and at the moment this time I am browsing this web site and reading very
  informative content at this place.

 4. Hi there, You’ve dopne a fantasic job. I will definitely dgg itt and personally suggest to my friends.

  I’m confident they’ll be benefited from this web site.

  зерновой кофе bottled water

 5. I’m amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog
  that’s equally educative and engaging, and let me tell
  you, you’ve hit the nail on the head. The problem is something too few folks are speaking intelligently about.

  I am very happy I came across this in my search for something relating to
  this.

 6. This article will help the internet people for setting up new weblog or even a blog from start to end.

 7. Nombreuses furent les déclarations au sujet des bienfaits des antioxydants sur votre santé, parmi lesquels une safety contre les maladies
  cardiaques, le most cancers et la maladie d’Alzheimer.

 8. Il pourrait rapidement disparaître à la recherche d’un nouveau lobby où il n’aurait
  pas à les subir.

 9. Hi there to every body, it’s my first visit of this website;
  this weblog consists of awesome and genuinely good stuff in favor of
  visitors.

Trackbacks

 1. […] at the Grand Canyon. Point of use water coolers are slightly costlier and extra difficult than bottled water coolers, but they get rid of month-to-month water delivery of drinking water bills and lifting […]

Skriv en kommentar...

*