Lytter du også til eksperternes gode råd?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Så er det måske på tide, at du bliver bedre til at lytte til dig selv og blive eksperten i dit eget og dine børns liv.

Nogle gange tænker jeg, at de såkaldte eksperter har glemt, hvordan det er at være børnefamilie.

Når jeg støder på eksempler som…

  • Forældrer skal ikke sætte børnene i indkøbsvognen, når de er ude at handle. Børnene skal gå selv, de har godt af at røre sig
  • At råbe af sine børn er et ligeså voldsomt et overgreb som at slå dem
  • Når du skal lære din baby at sove, skal du gå ind til det efter 2 – 5 – 10 – 20 ….. minutter og sige ”Godnat og sov godt!” med en bestemt tone, indtil barnet falder i søvn, uanset om barnet skriger af sine lungers fulde kraft og tårerne vælter ud!

…så bliver jeg træt og nogle gange en lille smule sur. Jeg tænker, om de egentligt selv kan huske, hvordan det er at have børn, samtidig med at man skal passe et fuldtidsjob, hus, have, indkøb, parforhold, madlavning, fritidsinteresser, rengøring, vasketøj m.v.? Noget af de sidste, man har brug for som forælder, er løftede pegefingre og bedrevidenhed.

Selvfølgelig er det godt med gode råd, men desværre kan de ramme usikre forældre hårdt.

For fire år siden var jeg sygemeldt med stress, og jeg havde svært ved at overskue min hverdag med 2 små drenge på henholdsvis 2 og 4 år. Hvilket betød, at jeg indimellem kom til at råbe, ja sågar skrige, af dem! Jeg var bagefter overvældet af dårlig samvittighed, for jeg havde jo skadet mine børn. Ville de mon få varige skader? Tankerne drønede rundt i hovedet på mig, og den tanke, der fyldte mest, var: ”Jeg er en dårlig mor!” Jeg lovede mig selv, at jeg skulle lade være med at råbe dem igen. Det holdt lige indtil næste gang, hvor presset blev for stort, og filmen igen knækkede for mig. Jeg var på et tidspunkt bogstaveligt talt bange for at være alene med mine børn, for jeg kunne jo tilsyneladende ikke lade være med at råbe dem, og dermed skadede jeg dem.

Jeg har siden hen arbejdet meget med mig selv. I dag råber jeg ikke så meget mere, fordi jeg har fundet mere ro med mig selv. Det kan dog stadig smutte, men i stedet for at skælde mig selv ud, fortæller jeg mig selv, at jeg er helt OK, jeg er et menneske, der indimellem kan blive så presset, at jeg laver fejl. Heldigvis ved jeg, at mine børn ikke går i stykker af, at jeg laver fejl indimellem. Nærmere tværtimod! I dag accepterer jeg mig selv og mine fejl. Jeg er ikke perfekt, og har ingen ambitioner om at blive det. Mine børn lærer, at det er ok at lave fejl.

Når jeg tænker tilbage på alle de gange, jeg har hævet stemme overfor mine børn, kan jeg stadig godt blive ked af det, for det er da selvfølgelig ikke i orden. Men hey! Når jeg så kigger på dem i dag, så kan jeg se to sunde drenge, der trives. Så måske er det ikke helt så slemt, som eksperterne siger, for på den anden side får de jo masser af kærlighed, omsorg og kram, og de er ikke i tvivl om, at de bliver elsket og accepteret, for de mennesker, de er, og er det i sidste ende ikke det vigtigste?

Hvordan forholder du dig til såkaldte eksperters gode råd? Får du dårlig samvittighed over ikke at leve op til dem? Skriv meget gerne en kommentar…

Besøg Marias egen hjemmeside her.

Om Maria Gammelgaard

Maria er life- og stresscoach og har startet firmaet KABALEN – et liv i balance, som fokuserer på at hjælpe dig til at få dit livs kabale til at gå op. Bosat langt ude på landet i nærheden af Billund sammen med en skøn mand og 2 dejlige drenge på 6 og 8 år.

Skriv en kommentar...

*