Har du en buffer?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

En buffer synes jeg er et lidt sjov ord. Buffer bruges i mange sammenhænge og kan betyde flere ting; en buffer afbøder noget.

Ifølge Nudansk Ordbog kan buffer være:

  1. En støddæmpende indretning for enderne af fx jernbanevogne
  2. (edb) et mellemlager i forbindelse med dataoverførsler
  3. Bufferzone – et område, der skal fungere som stødpude.

Men det, jeg tænker på, er en såkaldt økonomisk buffer.

Økonomisk buffer = Opsparing

Hvor stor skal en buffer så være?

  • Så stor, at du altid har to nettolønninger stående på din konto
  • Du kan også vælge at have 50.000 stående som minimum.

Det vigtigste, er at det er et beløb, der får dig til at føle dig tryg.

Min buffer redede mig her i finanskrisen. Min buffer var for 3 år siden 100.000. Det er jo pænt meget, vil nogen nok sige. Men jeg bor alene i hus med mit barn og er utrolig sårbar, hvis jeg mister min indtægt. Det lyder voldsomt, men jeg har været lidt uheldig at ramle ind 3 fyringer. Pga. diverse omrokeringer og nedskæringer, lukninger og flytning af mit job til udlandet.

I samme periode røg varmvandsbeholderen – og jeg blev lidt overrasket over, at sådan en koster 10.000. Det er næsten ikke til at undvære varmt vand! Et lille halvt år senere dryppede det ned i min sofa fra taget. Tømrerens dom: ”Dit tag er utæt som en si” – og jo, jeg bevægede mig selv op på loftet for at se det. Det var næsten som at kigge ud på en stjernehimmel, når lommelygten lyste hen over taget. Så ja, det endte med et nyt tag. Pyha…

Jeg tør slet ikke tænke på, hvad der kunne være sket uden min buffer… Faktisk kunne jeg have været nødt til at gå fra hus og hjem.

Det er lidt op ad bakke at skulle starte forfra. For mig er det vigtigt, så jeg overfører et fast beløb hver måned. En gang imellem kigger jeg på kontoen. Det er jo herligt at se den vokse – det giver ro i maven og god nattesøvn.

Hvordan kommer du i gang?

Du starter med at oprette en opsparingskonto til dig selv. Du kan jo kalde den noget inspirerende. Min konto hedder  “Min magiske konto”.

Bestem dig for et beløb du vil overføre hver måned. Måske synes du ikke, du har råd. Det er bare en undskyldning – størrelsen af det beløb, du vælger at overføre, behøver ikke være stort. Du kan starte med 300 kr. om måneden. (Det svarer ca. til en frokost med en veninde på cafe og et par cafe latte om måneden).

Du tænker måske, at 300 kroner om måneden bliver da ikke til noget. Jamen, så sæt et større beløb ind.

Leg med tallene – tro mig, der kan gå helt sport i det!

Hvis du hver uge, i stedet for at købe for 100 kroner snold, ting, der alligevel ryger på genbrugen om et halvt år, vælger at sætte pengene ind på din konto, vupti, så  har du 5.200 om året. Leg med tanken om, hvad det kan blive til på 10, 20 eller 30 år.

Det handler om vores mindset.

Alle har fortjent en magisk konto – der giver ro og god nattesøvn! Vi er selv ansvarlige for at skabe den.

Har du en økonomisk buffer? Hvilke overvejelser har du gjort dig i den forbindelse? Skriv meget gerne en kommentar nedenfor…

Om Jette Martine Beck

Jette er merkonom i regnskab og har mere end 25 års erfaring med regnskab og økonomi. I sit firma, Beck Regnskab, hjælper hun iværksættere og små & mellemstore virksomheder til at få styr på cashflowet og optimering af økonomien.

Kommentarer

  1. Meget enig! Da jeg sprang ud som iværksætter for et par år siden (og tog min mand med), var det vigtigt for mig at have den buffer. Vi havde dengang til 6 måneder uden indtægt (skar samtidig meget ned på udgifterne) og heldigvis er kontoen kun steget siden, hvilket giver ro i maven og nok nattesøvn. Det har været uvurderligt.

  2. Super godt indlæg, som mange kunne lære noget af. Jeg har selv en “buffer” både privat og virksomhedsmæssigt. Selvom min virksomhed hvert år leverer et rigtigt pænt overskud, kan man sove bedre om natten, når man ved at ens “buffer”, kan betale uforudsete omkostninger eller hvis man lige pludselig ikke har så meget at lave.

Skriv en kommentar...

*