Er du dramaqueen eller fredsmægler i dit parforhold?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Vi kalder ægteskabet for ægte-skab, og derved lægger vi nærmest op til, at der kunne være tale om et ejerskab. Og mange gange flytter vi også tankegangen om ejerskab over på parforholdet uden “skab”.

Kender du det, at du ikke synes, din partner skal tage sammen med sin bedste ven på skiferie, eller gå til fodboldkamp søndag eftermiddag, eller spille poker med drengene hele fredag aften?

Eller andre begrænsninger eller holdninger til, hvordan du synes, HAN burde opføre sig, nu hvor I er par.

For ikke at nævne hvordan han må – eller ikke må – have det med sin eks.

Så mange begrænsninger og regler, vi får lagt ned over vores partner. Og med vilje skriver jeg mest om kvindens forhold til manden. For jeg modtager ret ofte breve fra kvinder, der skriver til mig om gode råd, fordi de synes deres partner ikke opfører sig, sådan som de gerne vil have, han skal gøre. Jeg har aldrig fået et eneste brev fra en mand, der var utilfreds med sin kæreste på den måde.

Når vi møder hinanden – og især som voksne, med et tidligere liv bag os – så er der et liv, der er levet, som vi ikke kan gemme eller glemme. Der er en person, som er formet, og som jo var den person, vi faldt for. Hvorfor så behovet for at lave hinanden om? Skal noget overhovedet laves om, eller skal vi ikke bare erkende, at vi er to individulle personer med egen personlighed og tidligere liv, som skal respekteres og forblive, som det er?

Vi kan og skal ikke lave hinanden om. Vi er i parforholdet, såvel som i ægteskabet, to individuelle personer, der har fundet sammen. Og denne individualitet gør hver især helt særlig, og det er skønt. Det skal bevares, plejes og holdes vedligeholdes, for det er heri skønheden ligger gemt. Det betyder ikke, at vi ikke skal respektere hinanden og hinandens behov, snarere tværtimod. Når vi elsker sådan rigtigt, så er vores fornemmeste opgave at sørge for, at vores partner er glad og tilfreds og trives i forholdet, og det er begges fornemmeste opgave.

For at sikre det er det vigtigt at tale sammen. Tale sammen om alt. Ikke med løftede pegefingre, men om værdier, behov, bekymringer og forventninger. Det er ikke det samme som at alt skal være ens, og alle forventinger skal opfyldes, men det sikrer, at vi hele tiden ved, hvor vi har hinanden.

Som min mand siger: “Hvis du er glad, så er jeg det også, for så gør du mig glad.” Det er faktisk meget enkelt. Det kræver bare en vigtig ting:

At vi selv er i balance. At vi ikke overfører vores egen usikkerhed og dårlige vaner over på partneren og giver ham skylden for dem. Når vi føler os truet af eksen, så handler det meget sjældent om vores mand eller hans eks, men langt oftere om os selv og vores egen usikkerhed og mangel på tro på, om at vi virkelig er værd at elske så meget. Det er vigtigt at kigge på og ikke pådutte andre.

Gem dramaerne og find fredsmægleren frem i dig selv. Pak din gamle bagage væk og se på det, der er lige nu med friske øjne: Hvad vil du gerne, og hvad byder du selv ind med? Er du en god og kærlig kæreste? Husker du at være kærlig og givende og fortælle rud din mand, hvor skøn han er? Siger du til ham med venlighed, når han sårer dig eller gør noget, du ikke lige havde regnet med? Og siger du det ved at blive ovre i dig selv og ikke ved at rette en anklagende finger mod ham?

Husk valget er dit. Om du vil være dramqueen eller fredsmægler. Der er et harmonisk og kærlighedsfyldt forhold til forskel.

Hvornår er du dramaqueen i dit forhold, og hvornår er du fredsmægler? Hvordan kommer det til udtryk? Del meget gerne dine tanker, erfaringer etc. i kommentarfeltet herunder…

Om Flora Skouboe Eriksen

Proceskonsulent, coach og mindfulness instruktør og har i over 15 år arbejdet med udvikling af mennesker og organisationer - se mere her. Derudover er hun mor i en sammenbragt familie med 2 teenagedøtre og et fælles barn på 6 år.

Skriv en kommentar...

*