Hvordan ser din fremtid ud?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Vi lægger ofte en masse planer for, hvad der skal ske næste år og nogle få år frem. Drømmer om, hvad vi skal bruge vores tid til, når vi går på pension.

Men har vi penge til det, vi drømmer om at foretage os i pensionsalderen?

Egentlig har jeg selv i mange år tænkt: “Åh, der er længe til… Det er håbløst at finde du af!” Men for et par år siden tog jeg ansvar og besluttede, at nu ville jeg finde ud af, hvordan det stod til. Det var som jeg havde frygtet: Med den opsparing ville der ikke være plads til særligt mange af mine drømme…

Især os kvinder får måske ikke prioriteret pensionsindbetalinger særligt højt. Dels tjener vi gennemsnitligt mindre end mændene, dels bestrider vi flere deltidsjobs, og så er der nogen af os, der har været så heldige at have været på barsel, måske mere end én gang…

Det betyder alt i alt, at vi ikke har så mange penge, der kan forsøde vores pensionsalder, når vi når dertil. Det kan jo lyde lidt øv – men vi kan jo også vende det om og beslutte, at det skal være løgn.

Jeg kender en del selvstændige, der ikke har nogen pensionsordning. Den første tid som selvstændig er der som regel ikke et stort overskud, der kan puttes i en pensionsordning. Men det kan være en god ide at lægge indbetaling til pensionen ind i budgettet som en fast omkostning på lige fod med huslejen.

Der findes en pensionskasse for selvstændige, som har nogle gode priser.

At indbetalte til pensionsordningen er at betale til sig selv – og jo, du har også fortjent en pensionsalder med muligheder. Men hvad handler de pensioner så om? Ja, der skal indbetales flere penge, og det er lig med med mindre rådighedsbeløb nu.

Men med i pensionsordningerne er der noget, der er lige så vigtigt: Du kan vælge at indbetale til en livsforsikring. Der er også mulighed for at vælge en børneforsikring, så hvis uheldet skulle være ude, så er dine børn sikret et fast årligt beløb, i nogle pensionsselskaber op til børnene er fyldt 24 år.

En invalideforsikring kan du også tegne, det sikrer dig en årlig udbetaling ved siden af det, du kan få fra det offentlige, hvis du skulle være uheldig og blive uarbejdsdygtig. Det kan sikre dig mod sat skulle gå fra hus og hjem – og er helt sikkert værd at overveje.

Der er mange forskellige pensionsselskaber, og det kan være svært at gennemskue, hvad man skal vælge.

Selv satte jeg tid af til at finde ud af, hvad jeg havde i pensionsopsparing, og hvor jeg havde dem. Da jeg har været ansat flere steder, havde jeg flere ordninger. Efter jeg havde gået dem igennem, tog jeg kontakt til et par pensionsselskaber. Her fik jeg en masse forklaringer og fandt jeg frem til, at det bedste var at samle dem. Den største del har jeg valgt at få flyttet over i et depot i banken, her sørger jeg så selv for at investere dem. Resten har jeg samlet i et pensionsselskab, her har jeg så tegnet de forsikringer, der passer til min familie, med hensyn til udbetalinger ved død eller invaliditet.

Det er til at finde ud at – det kræver bare, at du afsætter tid til at sætte dig ind i tingene.

Hvordan ser din fremtid ud rent økonomisk? Og dine børns såfremt der sker noget uventet så som fyringer, nedsat arbejdsevne eller alvorlig sygdom? Del meget gerne dine tanker og konkrete handlinger i forhold til pensioner, livsforsikringer og “fremtidssikringer” i det hele taget…

Om Jette Martine Beck

Jette er merkonom i regnskab og har mere end 25 års erfaring med regnskab og økonomi. I sit firma, Beck Regnskab, hjælper hun iværksættere og små & mellemstore virksomheder til at få styr på cashflowet og optimering af økonomien.

Kommentarer

 1. Jeg kan kun tilslutte mig dine anbefalinger af at sikre os økonomisk, så vi både har tryghed her og – hvilket frigør energi til vores business – og vi kan forsøde pensionstilværelsen. Min mand fik en blodprop i hjertet sidste år i december som 41 årig, som virkelig fik mine øjne op for alvoren. Min datter (på 30) vidste at der findes en hjemmeside http://www.pensionsinfo.dk hvor man kan få overblik over alle sine pensioner fra banker, forsikrings- og pensionsselskaber, ATP mv. Jeg må indrømme at jeg havde mistet overblikket da pengene er placeret i mange ordninger. Det gav ro at se, at jeg ville få udbetalt ca. 1 mio hvis han døde fra ATP, gruppelivsordning, kapitalpension og hans tidligere pensionsselskab og nogle mindre portioner via ratepensionen. Du får simpelthen en samlet rapport med alle oplysninger

  Vi har i forvejen heltidsulykkesforsikringer og har nu også tegnet sundhedssikring, så vi kan komme på privathospital. Hos Lokalforsikring samarbejder de med Mølgolm forsikring hvor vi kunne tegne uden lægeerklæring når vi tegner til alle virksomhedens nøglemedarbejdere – vi har kun min mand og jeg og en enkelt fuldtidsansat som var super glad for, at han så også kunne tegne for sin kone til samme pris.

  Vi har investeret er par mio i Panama, hvor vi driver teaktræsplantager og er nu også ved at undersøge tab af erhvervsevne forsikring. En af vores venner er lige død i sidste uge kun 56 år gammel af en blodprop i hjertet. For en del år siden var han ude for en alvorlig trafikulykke og mistede arbejdsevnen. Held i uheld havde han lige skiftet forsikringsselskab men ikke fået opsagt den gamle, så han fik dobbelt udbetaling. Det har givet ham nogle helt andre muligheder for at have nogle gode år.

  En veninde som også var min kunde, blev stressygemeldt for 5 år siden og kæmpede med sygedagpenge kontoret, blev smidt ud af dagpengesystemet, da hun ikke var i stand til at passe arbejdsprøvningen, ankede sagen der kørte et par år og har nu endelig fået tilkendt pension, men kun for 3 år.
  Hun var taknemmelig for sin tab af erhvervsevneforsikring som 45 årig, selvom hun var heldig at få solgt sin virksomhed til en fin pris. Det var også pensionsselskabet der betalte for udredning ved en psykiater som kommunen lagde til grund for tilkendelse af førtidspensionen lige som de betalte psykolog mv

  Som stressrådgiver/coach bliver jeg dagligt mindet om, at vi skal sikre os mens tid er. Rettidig omhu som Mærsk ville have sagt.

  Vi har feks også tegnet forsikring for netbankindbrud mv da du skal videst en firmakonto ikke er omfattet af den normale erstatning fra banken i forhold til private

  Pas godt på dig selv derude og rigtig glædelig jul og et lykkebringende nytår

Skriv en kommentar...

*