- For kvinder med ambitioner – når tanker om familie og karriere mødes - http://karrieremor.dk -

Hvordan ser din fremtid ud?

Vi lægger ofte en masse planer for, hvad der skal ske næste år og nogle få år frem. Drømmer om, hvad vi skal bruge vores tid til, når vi går på pension.

Men har vi penge til det, vi drømmer om at foretage os i pensionsalderen?

Egentlig har jeg selv i mange år tænkt: “Åh, der er længe til… Det er håbløst at finde du af!” Men for et par år siden tog jeg ansvar og besluttede, at nu ville jeg finde ud af, hvordan det stod til. Det var som jeg havde frygtet: Med den opsparing ville der ikke være plads til særligt mange af mine drømme…

Især os kvinder får måske ikke prioriteret pensionsindbetalinger særligt højt. Dels tjener vi gennemsnitligt mindre end mændene, dels bestrider vi flere deltidsjobs, og så er der nogen af os, der har været så heldige at have været på barsel, måske mere end én gang…

Det betyder alt i alt, at vi ikke har så mange penge, der kan forsøde vores pensionsalder, når vi når dertil. Det kan jo lyde lidt øv – men vi kan jo også vende det om og beslutte, at det skal være løgn.

Jeg kender en del selvstændige, der ikke har nogen pensionsordning. Den første tid som selvstændig er der som regel ikke et stort overskud, der kan puttes i en pensionsordning. Men det kan være en god ide at lægge indbetaling til pensionen ind i budgettet som en fast omkostning på lige fod med huslejen.

Der findes en pensionskasse for selvstændige [1], som har nogle gode priser.

At indbetalte til pensionsordningen er at betale til sig selv – og jo, du har også fortjent en pensionsalder med muligheder. Men hvad handler de pensioner så om? Ja, der skal indbetales flere penge, og det er lig med med mindre rådighedsbeløb nu.

Men med i pensionsordningerne er der noget, der er lige så vigtigt: Du kan vælge at indbetale til en livsforsikring. Der er også mulighed for at vælge en børneforsikring, så hvis uheldet skulle være ude, så er dine børn sikret et fast årligt beløb, i nogle pensionsselskaber op til børnene er fyldt 24 år.

En invalideforsikring kan du også tegne, det sikrer dig en årlig udbetaling ved siden af det, du kan få fra det offentlige, hvis du skulle være uheldig og blive uarbejdsdygtig. Det kan sikre dig mod sat skulle gå fra hus og hjem – og er helt sikkert værd at overveje.

Der er mange forskellige pensionsselskaber, og det kan være svært at gennemskue, hvad man skal vælge.

Selv satte jeg tid af til at finde ud af, hvad jeg havde i pensionsopsparing, og hvor jeg havde dem. Da jeg har været ansat flere steder, havde jeg flere ordninger. Efter jeg havde gået dem igennem, tog jeg kontakt til et par pensionsselskaber. Her fik jeg en masse forklaringer og fandt jeg frem til, at det bedste var at samle dem. Den største del har jeg valgt at få flyttet over i et depot i banken, her sørger jeg så selv for at investere dem. Resten har jeg samlet i et pensionsselskab, her har jeg så tegnet de forsikringer, der passer til min familie, med hensyn til udbetalinger ved død eller invaliditet.

Det er til at finde ud at – det kræver bare, at du afsætter tid til at sætte dig ind i tingene.

Hvordan ser din fremtid ud rent økonomisk? Og dine børns såfremt der sker noget uventet så som fyringer, nedsat arbejdsevne eller alvorlig sygdom? Del meget gerne dine tanker og konkrete handlinger i forhold til pensioner, livsforsikringer og “fremtidssikringer” i det hele taget…