Tag julen en bid ad gangen

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

I denne søde juletid har vi alle store drømme, store forhåbninger og masser af små og store traditioner. Ikke mindst for børnene er der mange små øvelser at skulle rumme.

For vi forlanger gladeligt, at vores børn – helt ned i de små år – skal kunne rumme kun at åbne en låge hver dag, kun at få en pakke fra pakkekalenderen hver dag, kun at se et afsnit af julekalenderen etc. Og samtidig bare vente til den store aften med alle gaverne…

Børnene skal, med andre ord, som den naturligste ting i verden kunne rumme at vente og tage en dag ad gangen i julemåneden.

Men det er jo helt urimeligt, for hvor mange voksne kan det? Hvor mange af os voksne er ikke allerede i tankerne ved den 24. dec.? Hvor mange af os voksne bekymrer os ikke allerede om, hvordan den 24. nu skal gå? Hvem vi skal være sammen med, og hvilke gaver, vi skal huske at købe? Hvad der skal spises, om det kommer til at gå i år etc….

Rigtig meget i julen kommer – for de voksne – ofte til at handle om bekymringer og problemer i forhold til alt det praktiske og måske endda også om økonomien nu kan holde.

Hvorfor er det så, vi tror, at børnene – helt automatisk – kan rumme at vente og tage en dag ad gangen, når vi som voksne ikke kan? Måske skulle vi vende billedet og huske, at vi er rollemodeller – ikke i hvad vi siger, men i hvad vi gør.

En hjerneforsker har kortlagt alle vores muskler i ansigtet og har vist, at vi har omkring 97 muskler alene i ansigtet. De aktiveres konstant ved den mindste tankevirksomhed. Så dit indre afspejler sig konsekvent i det ydre, også selv om du bilder dig selv noget andet ind.

Kender du derfor ikke dig selv, har du ikke bevidsthed og nærvær nok med dig selv, vil du hele tiden sende afsmittende signaler ud til verden omkring dig. Den stemning vil smitte dine omgivelser med det samme. Det kan være en enkelt lille trækning og bum, så har du smittet dine børn med bekymring og dårlig stemning eller med glæde og overskud.

Valget er dit og dit alene som voksen.

Så hvorfor ikke starte med at du tager en dag ad gangen. At du skruer ned for tempoet og, ikke mindst, forventningerne bare i december?

Stopper op og bliver lidt mere bevidst, lidt mere opmærksom på, hvad det er, du går og sender ud til verden omkring dig af signaler og stemning.

Når du tager en dag ad gangen og er fuldt til stede med dig selv og din familie, vil du opleve, hvor meget mere, du får igen.

Det er nemlig sådan, at når vi ikke kan forstår os selv, så kan vi heller ikke forstå andre og derved kan vi ikke skabe en ‘VI-samhørighed’. Så kommer alting til at handle om dig alene.

Sæt tempoet ned, tag en dag ad gangen. Lyt med hjertet til din familie og hvad den har af behov. Mærk dig selv. Du skal nok nå juleaften uanset hvad. Og du skal nok nå til den sidste endestation, nemlig døden, helt af dig selv.

For det er det billede, vi må holde op foran os. Hvis ikke vi vælger at stoppe op, hvis ikke vi mærker indad og lærer vores indre at kende, så vi kan skabe bedre relationer med verden omkring os. Så bliver rejsen mod enden så ensom, og så oplever vi alt for let at føle os ensomme, selv i selskab med andre mennesker.

Start med i dag. Vær til stede i hvert eneste skridt du tager i dagen i dag. Og nyd det hele. Glædelig december!

Hvordan oplever du december måned og juletiden? Er du god til at stoppe op, nyde og tage en dag ad gangen? Eller er du allerede et helt andet sted i tankerne? Skriv gerne en kommentar…

Om Flora Skouboe Eriksen

Proceskonsulent, coach og mindfulness instruktør og har i over 15 år arbejdet med udvikling af mennesker og organisationer - se mere her. Derudover er hun mor i en sammenbragt familie med 2 teenagedøtre og et fælles barn på 6 år.

Skriv en kommentar...

*