Tager folkeskolen kreativiteten fra vores børn?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Kreativiteten starter allerede i folkeskolen, er der nogen, der siger. Det er i hvert tilfælde rigtigt ærgerligt, hvis folkeskolen er det sted, hvor den kreativitet, vi alle er født med potentialet til at udfolde, bliver bremset.

Forskeren George Land lavede på et tidspunkt en undersøgelse, hvor han fandt ud af, at 98 pct. af de børn, han testede i børnehavealderen var i stand til at løse en kreativ opgave, der fordrer divergent tænkning.

Divergent tænkning betyder, at man kan tænke på måder, der adskiller sig fra de mere konventionelle måder. Det, der desværre skete med de samme børn, da de kom i skole og lærte, hvad der var de rigtige svar, var, at deres evne til at løse de samme kreative opgaver på en ukonventionel måde, blev væsentlig dårligere, jo mere uddannede, de blev. I gymnasialderen var det kun 10 pct., der stadig var gode til at tænke kreativt og ukonventionelt.

Skræmmende, ikke?

Det er desværre ikke blevet bedre siden den undersøgelse blev lavet engang midt i 60’erne. Forskeren Kyung Hee Kim har for et par år siden lavet en undersøgelse, der påviser, at amerikanske børn siden 1984 er blevet mindre gode til at udtrykke deres følelser, mindre energiske, mindre talende, mindre humoristiske, mindre ukonventionelle, mindre livlige og passionerede, mindre i stand til at se tingene fra en anden vinkel, mindre i stand til at sætte tilsyneladende irrelevante ting sammen. Det er ret signifikante forskelle, han har påvist, og især kreativiteten lider.

I den mellemliggende periode har der været stor fokus på, at vi kunne sammenligne os med, hvordan det går med skolebørn i andre lande. Testning er nemmest at foretage på let målbare parametre. Derfor bliver læsning, stavning og matematik nogle af de områder, der bliver fokuseret på. Lærerne vil jo gerne have børn, der klarer sig godt i det, der bliver målt her og nu.

Det er fint nok, at man kan lave en tidlig indsats, hvis børn har udfordringer. Det er lidt længe at vente på at høre, hvordan det gik med de mest kreativt tænkende til man mødes til 10 eller 25-års jubilæum. Men jeg synes godt nok, at det er ofte, vi får mails om at vores børn skal testes, og de går i 0. og 2. klasse. I de hårde færdigheder. Endnu har jeg ikke set en test, der afklarer musikalitet, kreativitet, færdigheder i tegning, samarbejde, sociale evner eller motorik.

Testningen smitter desværre også på mig. Så når resultaterne i testene ikke giver så gode resultater, bliver jeg bekymret, selvom jeg ved, at min søn ville score topkarakterer, hvis det var de sidstnævnte færdigheder, der blev testet.

Men når nu Danmark bryster sig af, at vi skal leve af vores evne til innovation, er det lidt mærkeligt, at det ikke er blevet en naturlig del af undervisningsmiljøet.  Her tænker jeg ikke som særskilte fag, men innovation integreret i dansk, matematik og naturfag.

Jeg håber, at det fokus, der har været på, at forskellige børn lærer bedst med forskellige læringsstile er ved at vinde indpas. Men jeg ved også, at det kræver meget af lærerne at tilpasse undervisningen. Jeg håber også at computeren – og især tablets – med det hav af apps, hvor mange faktisk er rigtig gode, vil kunne gøre noget. Men jeg tror også, at politikere og skoleledere skal turde tænke ud af boksen selv, for at sætte rammerne for en fremtidig generation af nytænkende, innovative og forandringsparate borgere.

Hvad tænker du, er det vigtigste, børn lærer i deres skoletid? Skriv meget gerne en kommentar…

Om Eva Gøttrup

Eva Gøttrup hjælper kreative og innovative mennesker med at få succes med deres forretning. Ved at hjælpe dem med at finde deres fokus, organisere deres dag, og at komme ud med sig selv - se mere her. Eva er mor til to børn Isak på 7 år og Rajani på 4.

Kommentarer

 1. En partie les tenter de trouver cours de ma sont bail et Sodome et Gomorrhe achat maison perpignan alentour particulier pas être battus habitants vivent avec savent pas
  est une autre industrie pour les collectionneurs

  achat maison neuve perpignan

  maison a vendre perpignan et alentours

  perpignan maison d’hote

  vente maison perpignan las cobas

  maison jardin saint jacques perpignan

 2. Meget interessant at læse

Skriv en kommentar...

*