Giver vi op for let?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Januar er desværre en måned, hvor mange beslutter sig for at slutte med hinanden. Som om årets start inviterer ind til at gøre op med alt det, der ikke virker optimalt lige nu. Og ingen tvivl om, at manges kærlighedskonto, mentale konto og økonomiske konto kan være trukket i bund efter en december med store følelser og store forventninger.

Jeg husker stadigvæk en jul for mange år siden, som jeg holdte med en kær veninde. Hun fik et utrolig smukt smykke i julegave af sin mand, men blev vildt vred, fordi det ikke lige præcist var det smykke, hun havde ønsket sig. Jeg derimod sad som single med et gavekort til Matas, som aftenens eneste gave, og forstod slet ikke, hvad dramaet handlede om dengang.

Men det er et godt billede af, hvad der sker med vores forhold. Vi lægger så store forventninger i det. Vi har så mange -ofte uudtalte – drømme om, hvordan det skal være, hvordan den anden skal agere, og hvilke behov, den anden skal opfylde. Og her går vi så ofte galt af hinanden og tolker helt forkert på den andens handlinger. For intentionen i smykkegaven var jo smuk: Hendes mand ville så gerne glæde hende og give hende det bedste. Men hun derimod tolkede det forkerte smykke som ligegyldighed og manglende kærlighed, fordi hun jo mente tydeligt at have sagt, hvad det var for et, hun ønskede.

Måske du ligefrem kan genkende situationen – ikke fra gaver, men fra dagligdagssituationer, hvor vi misforstår handlingen og glemmer at se intentionen bag. Og det kræver også stor træning altid at kunne se igennem handlingen og se intentionens smukke skygge.

Kærlighed kræver daglig træning og dagligt nærvær. Det kræver, at vi orker at gøre en indsats fo rat se den anden og ikke kun se os selv og vores egne følelser og behov. Det er et fokus og et træning, vi skal gøre hver dag. Men i en hverdag, hvor de fleste af os har alt for travlt og er alt for optaget af at lykkedes på arbejdet, mister vi ofte fokus på, at parforholdet kræver præcis den samme indsats som at lykkedes på jobbet. Hvor ofte har vi ikke teammøder på jobbet for at sikre, at vi alle arbejder efter samme mål?

Hvornår har du sidst lavet et “teammøde” i dit parforhold og tjekket, at I begge var på samme spor? Vi tager kærligheden som en selvfølgelighed, men den skal vandes og plejes som en sart plante hver dag for at vokse og gro.

I Paulus første korinterbrev fra Biblen, skrives der om kærligheden således:

Om jeg så taler med menneskers og engles tunger, men ikke har kærlighed, er jeg et rungende malm og en klingende bjælde … Kærligheden er tålmodig, kærligheden er mild, den misunder ikke, kærligheden praler ikke, bilder sig ikke noget ind … Den tåler alt, tror alt, håber alt, udholder alt … Så bliver da tro, håb, kærlighed, disse tre. Men størst af dem er kærligheden.

I vores online forløb, den stressfri familie, skriver vi som noget af det første om kærligheden: “Start hver dag med at sprøge dig selv: Hvad kan jeg gøre i dag for at få mit parforhold til at trives endnu bedre?”

Og det er pointen, vi giver alt for let op på kærligheden. Vi lader den køre ud af en sidespor og pludselig kan vi slet ikke kende den anden, men ser kun fejl og mangler. Start i dag med at ændre denne kurs. Start med dig selv.

Husk Ghandi’s ord: “Vær den forandring du ønsker at se i verden”. Her kunne det hedde ‘vær den forandring’ eller ‘skab den forandring’ du ønsker i dit parforhold ved at starte hos dig selv.

Og ofte behøver ikke nødvendigvis så mange ord. Det handler mere om at huske de lange dybe kys, at se hinanden i øjene med kærlighed mindst to gange i løbet af en dag. At fortælle den anden, at du elsker ham/hende, og hvad du godt kan lide ved ham/hende – hver eneste dag. Sæt fokus på alt det, I er gode til, og drop snakken om alt det, der ikke virker. Skriv gerne en liste med alt det, I faktisk er lykkedes med.

Giv plads til en ting om måneden, man ønsker forandring omkring. Hold små månedlige ceremonier, hvor I kigger hinanden dybt i øjnene og gentager jeres fælles værdier og det, der binder jer sammen, højt.

Alt I alt: Giv dit parforhold sammen energi og opmærksomhed som din karriere, og så vil du hurtigt opleve mirakler.

Så giv ikke op endnu!

Hvad gør du regelmæssigt for at pleje dit parforhold? Del meget gerne dine erfaringer og tanker med os i kommentarfeltet nedenfor…

Om Flora Skouboe Eriksen

Proceskonsulent, coach og mindfulness instruktør og har i over 15 år arbejdet med udvikling af mennesker og organisationer - se mere her. Derudover er hun mor i en sammenbragt familie med 2 teenagedøtre og et fælles barn på 6 år.

Skriv en kommentar...

*